Vroegâh was alles beitâh

‘Vroegâh, toen verkeersbulten nog kuilen waren, was alles beitâh.’ Een gevleugelde uitspraak die in onze skybox bij ADO Den Haag vaak wordt gebezigd. En als we dit jaar stil staan bij ons 25-jarig jubileum, laat ik deze uitspraak graag even op me inwerken om te bepalen of vroeger ook echt alles beter was.


Zo bestond 25 jaar geleden de gemeente Westland nog niet. Ik vraag mij zelfs af of daar al plannen voor waren? En op het bedrijventerrein waar wij zijn gevestigd, stonden hooguit een paar kassen. Maxima? Nooit van gehoord! Frenkie de Jong? Nog niet geboren! Logisch denkt u. De tijd schrijdt voort en we maken kennis met nieuwe fenomenen.


Maar wie had kunnen bevroeden dat de veranderingen in ons leven zo beïnvloed zouden worden door de veranderingen op het gebied van ICT? De mobiele telefoon was zeker geen gemeengoed en ook nog zeker geen mobile device met apps die het leven gemakkelijk maken. En het duurde ook nog een paar jaar voordat Google als schoolproject van Larry Page en Sergey Brin begon. De cloud was nog een wolkje in de lucht waar van tijd tot tijd regen uit viel. En The Internet of Things was waarschijnlijk iets uit de serie Star Trek.


Kortom, vroeger was alles anders. Maar vroeger was volgens mij helemaal niet zoveel beter. Oké, met enige nostalgie kijk ik terug naar de jaren dat we misschien minder gehaast leefden. Niet schijnbaar altijd bereikbaar hoefden te zijn. Of naar de tijd dat familie en vrienden wellicht meer aandacht kregen dan nu vaak het geval is. En dat we tussen de middag nog warm aten.


Als ik dan de feiten onder elkaar zie, vraag ik mijzelf af hoe we de afgelopen jaren overleefd hebben zonder alle vanzelfsprekendheden in de ICT. ICT is de maatschappij geworden. En ach, daar hebben wij als ICT-specialist niet zo veel problemen mee.


Lampje,

assistent Wilbert Wortel